Kugelhopf

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1621
Kugelhopf
fot. topsyntages.gr / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 6 jaj
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 9,5 szklanki roztopionego masła
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem pudrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Dwie szklanki mąki zmieszać z solą oraz rozpuszczonym masłem i miksować mikserem. W tym czasie wbijać do tego po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Następnie wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, wsypać pozostałe 2 szklanki mąki i całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki nakryć sucha ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do wyrośniętej masy wsypać sparzone rodzynki, mielone migdały i orzechy. Całość dokładnie wymieszać ręcznie i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 350°C i piec na zloty kolor.

Komentarze (0)