Kreple z winem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2833
Kreple z winem
fot. Salim Virji / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 dkg mąki
  • 6 jaj
  • 3 łyżki masła
  • 12 dkg cukru pudru
  • 1 szklanka wina słodkiego
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mąkę zmieszać z jajkami, masłem, cukrem pudrem, winem i wyrobić ciasto takie jak na makaron. Dobrze rozwałkować, pociąć na długie i wąskie kawałki, porozcinać środki jak na chrusty i poprzekładać ich końce ze sobą. Rozgrzać mocno olej na patelni, włożyć do niego uformowane kreple i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyciągnąć i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów