Kenpi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1897
Kenpi
fot. Okoge (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 200 g masła
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, osaczyć z wody, obrać ze skory i pokroić w słomkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego cukier, cynamon i tartą gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać i smażyć do chwili rozpuszczenia się cukru. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor pod przykryciem. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i oprószyć je szczyptą soli.

Komentarze (0)