Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i wymieszać ze śmietaną kremówką.

Przygotować powidła: jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do garnka z grubym dnem. Następnie zasypać je cukrem, oprószyć cynamonem, wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż składniki zbrązowieją. W czasie smażenia mieszać je drewniana łyżką od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Usmażone ściągnąć z ognia i nałożyć do kubków. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną w drobną słomkę tortille i razem smażyć do chwili, aż tortilla się przyrumieni. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do powideł w kubkach. Całość wyłożyć śmietaną z natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów