Karmelowy popcorn z orzeszkami i migdałami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3705
Karmelowy popcorn z orzeszkami i migdałami
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 szklanki popcornu
  • 1,5 szklanki tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 1,5 szklanki tłuczonych migdałów
  • Na karmel:
  • 3 szklanki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka grubej soli
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Popcorn, migdały i orzeszki wymieszać razem i przełożyć na tackę. Przygotować karmel: do rondla wlać wodę, włożyć masło, wsypać cukier oraz sól i gotować przez 10 minut na dużym ogniu bez mieszania. Po tym czasie zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją, tworząc karmel. Wtedy całość ściągnąć z ognia i zalać tym wymieszane składniki na tacy. Wszystko pozostawić do zastygnięcia karmelu, po czym połamać na kawałki i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów