Kakuni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1984
Kakuni
fot. Tavallai/ CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g surowego boczku wieprzowego
  • 50 ml octu ryżowego
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 50 ml przyprawy mirin
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 kapusta pekińska
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Boczek oraz kapustę pekińską umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić na kawałki. Boczek pokroić na porcje i ostrym nożem ponacinać górną warstwę mięsa z jednej strony. Następnie do rondla wlać ocet ryżowy, sos sojowy, mirin, miód i wodę. Składniki postawić na dużym ogniu, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z ognia. Pokrojony boczek przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i zrumienić go z obu stron na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa przelać składniki z rondla, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać do tego kapustę pekińską, ponownie wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Gotowe danie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)