Kaczka cannelloni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 464
Kaczka cannelloni
fot. by onnoth (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 liście botwiny
  • 100 g wątróbki kaczej
  • 8 rurek makaronu cannelloni
  • 4 świeże prawdziwki
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Sos:
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 50 g masła
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 prawdziwek
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Makaron cannelloni wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Grzyby dokładnie oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki. Piersi z kaczki oraz wątróbkę kurzą przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej grzyby, wsypać do tego suszony tymianek, majeranek i dobrze wymieszać. Dodać do tego przemielone maszynką mięso z kaczki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć to z ognia, napełnić tym ugotowany makaron i przełożyć do brytfanki.

Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego mąkę kukurydzianą. Dobrze wymieszać, po czym dodać do tego pokrojonego prawdziwka i zeszklić go na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym makaron z mięsem w brytfance.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 15 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować liśćmi botwiny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów