Jabłka zapiekane z orzechami i winogronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1925
Składniki:
- 5 g łuskanych orzechów włoskich
- 2 jabłka Jonagored
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 kiść czerwonego winogrona
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Opis przygotowania:
Jabłka oraz winogron umyć i osączyć z wody. Z jabłek wydrążyć nożykiem gniazda nasienne. Winogrona pokroić na kawałki, usunąć nasiona i przełożyć do miski. Do pokrojonych winogron wlać syrop klonowy, wsypać orzechy włoskie i wszystko oprószyć cynamonem. Składniki dokładnie wymieszać, po czym napełnić tym wydrążone jabłka. Całość przełożyć do żaroodpornych naczyń, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 20 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.
Komentarze (0)