Hamantashen

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 995
Hamantashen
fot. Yoninah / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • Ciasto;
  • 800 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 400 g masy makowej z bakaliami
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • 50 g śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 30 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 szklanki wrzącej wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem, szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać ekstrakt waniliowy i dodać do tego masło. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w nim trójkąty o wymiarach 15 cm.

Przygotować nadzienie: suszone śliwki kalifornijskie oraz morele sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i posiekać drobno do miski. Następnie dodać do tego tłuczone orzechy włoskie oraz masę makową z bakaliami. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć łyżką na środek przygotowanego wcześniej ciasta.

Następnie zlepić końce i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)