Grzanki z krewetkami w sosie paprykowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2475
Składniki:
- 6 krewetek mrożonych
- 2 bułki zwykłe
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki mleka sojowego
- pęczek szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
- pieprz
- sól
- Na sos paprykowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej, papryki
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić, umyć i oczyścić z części niejadalnych. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić w ukośne plastry. Bułki przekroić na połówki, przełożyć na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i zrumienić. Zrumienione osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Mąkę zmieszać z mlekiem sojowym, szczyptą soli i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie zanurzyć w nim oczyszczone krewetki i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na grzanki.
Przygotować sos paprykowy: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Następnie wymieszać go z majonezem, mieloną papryką oraz szczyptą soli i polać potrawę.
Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować sos paprykowy: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Następnie wymieszać go z majonezem, mieloną papryką oraz szczyptą soli i polać potrawę.
Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)