Grzanki z bobem, mietą i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1211
Grzanki z bobem, mietą i parmezanem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 kromek chleba
  • 6 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1,5 kg łuskanego bobu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól

Opis przygotowania:

Bób oraz miętę umyć i osączyć z wody. Miętę posiekać drobno do miski i wymieszać z tartym parmezanem. Następnie bób przełożyć do rondla, zalać go 2 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przestudzić, obrać go ze skóry i dodać do wymieszanych składników w misce. Potem wlać do tego 2 łyżki oliwy z oliwek, sok cytrynowy, doprawić do smaku szczypta soli, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Kromki chleba wysmarować pozostałą oliwą z oliwek, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić z obu stron na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i nałożyć na nie wymieszane wcześniej składniki z lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów