Gruszki w chrupiącym cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1057
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 300 ml śmietany 32%
- 3 gruszki (Konferencja)
- 4 żółtka jaj
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, osączyć z wody i obrać je ze skóry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz cukru. Dodać o tego żółtka jaj, wlać śmietanę, aromat waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować je na grubość 3 mm, wyciąć z tego kawałki i zawinąć nimi obrane wcześniej gruszki.
Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i przełożyć na tackę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz cukru. Dodać o tego żółtka jaj, wlać śmietanę, aromat waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować je na grubość 3 mm, wyciąć z tego kawałki i zawinąć nimi obrane wcześniej gruszki.
Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i przełożyć na tackę.
Komentarze (0)