Gordita

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4888
Gordita
fot. The DLC / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 łyżki przegotowanej, letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wypełnienie:
  • 300 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki sosu chili
  • 2 łyżki sosu czosnkowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 główka sałaty
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę osaczyć z zalewy i przełożyć do miski. Sałatę pokroić na małe kawałki. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić również w drobną kostkę. Pokrojone warzywa połączyć z fasolą w misce.

Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą oraz pszenną przesypać razem na stolnicę, po czym wsypać do tego sól, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na równe kawałki i rozwałkować je na grubość 1,5 mm. Następnie przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, wysmarować sosem chili, sosem czosnkowym i dodać do tego wszystkie warzywa z miski.

Wszystko zgiąć w torebki i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)