Gobhi matar

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 569
Gobhi matar
fot. Monali.mishra (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 duże pomidory
  • 2 cm świeżo startego imbiru
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 kalafior do 1 kg
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • szczypta pieprzu

Opis przygotowania:

Ziemniaki, kalafiora, papryczkę chili oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Kalafiora pokroić w różyczki, po czym przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kalafiora odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Papryczki chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Groszek zielony odsączyć z zalewy. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i wsypać do niego mielony oraz cały kminek. Smażyć na średnim ogniu przez 30 sekund, po czym dodać do niego pokrojoną wcześniej cebulę i smażyć ją do chwili, aż się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojoną papryczkę chili, imbir, pomidory i dusić do miękkości pomidorów. Kiedy to nastąpi, dodać ugotowane ziemniaki, kalafiora oraz odcedzony z zalewy zielony groszek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, kurkumą, curry, mieloną kolendrą, dokładnie wymieszać i dusić przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów