Ghribia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1236
Ghribia
fot. Waran18 / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 250 g mielonych migdałów
  • 250 g wiórek kokosowych
  • 40 masła
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
  • 0,5 szklanki rodzynek

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi. Wbić do tego jajka, wlać wodę z kwiatu pomarańczy, dodać masło i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać rodzynki, ponownie całość wyrobić i uformować z tego ręcznie małe kulki. Oblepić je mielonymi migdałami, po czym wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)