Garam masala

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5396
Garam masala
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki nasion białego kminu rzymskiego
  • 4 łyżki nasion kolendry
  • 1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżeczki nasion kardamonu
  • 4 laski cynamonu
  • 1 utarta gałka muszkatołowa

Opis przygotowania:

Wszystkie przyprawy, oprócz gałki muszkatołowej należy zrumienić na sucho, czyli do momentu, kiedy zaczną wydzielać aromat. Wystudzić i wraz z gałką muszkatołową zmielić w młynku na proszek.

Autor: mateusz

Komentarze (7)

To jest popularna hinduska przyprawa i nazywa się GARAM MASALA; (Garam - gorący)

Ok, masz rację, dzięki. Zmieniłem tytuł. Faktycznie jest "Garam masala". Zmyliło mnie, bo w wiele osób pisze jednak "Gram masala".

Nie ma za co :-) Możliwe, że niektórzy piszą gram masala, ale napewno pisze się garam bo regularnie kupuję tą przyprawę (oryginalną z Pakistanu, bo tam kuchnia prawie taka sama jak w Indiach)

Mój mąż jest Pakistańczykiem

Co mozna tym przyprawiac,do czego uzywac? Prosze o odpowiedz.

Ludzie nie kminku tylko kminu czyli kuminu. Kumin po polsku kmin rzymski. Często w przepisach piszą kminek i wychodzi kicha. Kmin rzymski ( Kumin ) to całkiem inna w smaku i zapachu przyprawa niż kminek.

Słuszna uwaga, dzięki. Poprawiłem w składnikach.

Podobne przepisy

Więcej przepisów