Frytki z fetą i sosem czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2184
Frytki z fetą i sosem czosnkowym
fot. bhofack2 / elements.envato.com

Składniki:

  • 600 g frytek ziemniaczanych
  • 250 g sera feta
  • 1 cytryna
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Na sos:
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Frytki przesypać na blachę do pieczenia, oprószyć je szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz, posypać pokruszonym drobno serem feta, posiekaną wcześniej natką zielonej pietruszki i udekorować pokrojoną cytryną.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić go przez praskę do miski, po czym wsypać do niego cukier, oregano, szczyptę soli i całość zalać jogurtem greckim. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do miseczki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów