Dynia z orzechami i miodem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 591
Dynia z orzechami i miodem
fot. rezkrr (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g miąższu z dyni makaronowej
  • 200 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 100 ml płynnego miodu lipowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Miętę umyć i odsączyć z wody. Dynię pozbawić środka i nasion, obrać ze skóry, a miąższ z niej pokroić w plastry o grubości 2 cm. Pokrojone plastry przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec przez 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, miąższ z dyni przełożyć na talerz i posypać tłuczonymi orzechami włoskimi. Miód lipowy wymieszać z mielonym imbirem i polać nim całość. Wszystko udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów