Cymes

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2938
Cymes
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 0,5 kg słodkich ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, po czym pokroić w kostkę, zalać 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną przetrzeć przez sitko i przełożyć do miski. Do przetartej marchwi wsypać cynamon, wlać sok pomarańczowy i cytrynowy oraz płynny miód, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pokrojone dodać do składników z marchwią, dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów