Cymes
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2938
Składniki:
- 5 marchewek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 0,5 kg słodkich ziemniaków
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, po czym pokroić w kostkę, zalać 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną przetrzeć przez sitko i przełożyć do miski. Do przetartej marchwi wsypać cynamon, wlać sok pomarańczowy i cytrynowy oraz płynny miód, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pokrojone dodać do składników z marchwią, dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki.
Komentarze (0)