Cukinia panierowana z boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1492
Cukinia panierowana z boczkiem
fot. Robert Banh / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g wędzonego boczku w całości
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cukinia zielona
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cukinie umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i wyciąć w nich małe otwory. Boczek wędzony pokroić na kawałki odpowiadające otworom w cukinii i włożyć go w nie. Pokrojoną cukinię z boczkiem oprószyć szczyptą soli i pieprzu. Jajka wbić na talerz i roztrzepać widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Następnie cukinie z boczkiem namoczyć w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów