Cochinita Pibil

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2516
Cochinita Pibil
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 60 ml octu jabłkowego
  • 3 placki tortilli kukurydzianej
  • 3 czerwone cebule
  • 2 pomidory
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 suszone czerwone papryki chili
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty Achiote
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • sól
  • cukier
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Placki tortilli wyłożyć na talerz. Mięso pokroić na małe kawałki. Suszoną papryczkę sparzyć 0,5 szklanki wrzącej wody i posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry, sparzyć ją pozostałą wrzącą wodą na sicie, a potem doprawić do smaku szczyptą soli, cukru i octem jabłkowym. Sok pomarańczowy przelać do miski i rozmieszać go z pastą Achiote. Pokrojone wcześniej pomidory, czosnek, papryczkę suszoną chili przesypać do rondla, zalać 1 szklanką wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odlać nadmiar wody, a ugotowane warzywa zblendować na jednolita masę. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojoną cebule oraz mięso. Oba składniki lekko przyrumienić na średnim ogniu, po czym wlać do tego wymieszany z pastą Achiote sok pomarańczowy i dodać zblendowane, ugotowane warzywa. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, cukru oraz pieprzu, wsypać do tego tymianek, majeranek, wlać ocet jabłkowy i dobrze wymieszać. Całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie przełożyć je z pozostałymi warzywami na tortille na talerzu i wyłożyć czerwoną kapustą.

Komentarze (0)