Çibörek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1524

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 250 ml maślanki
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • Farsz:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Maślankę wstrząsnąć i przelać do kubka. Ciasto francuskie rozmrozić, wyłożyć na stolnice i wysmarować je z jednej strony letnią wodą. Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do mięsa w misce. Następnie wsypać do tego mieloną kolendrę i cynamon. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i przełożyć na wysmarowane wcześniej ciasto wodą. Z całości uformować "księżyce". Wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągną z rondla, osuszyć z oleju i podawać razem z maślanką.

Komentarze (0)