Ciasteczka bazylejskie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1778
Ciasteczka bazylejskie
fot. t-dubisme (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 dag migdałów
  • 45 dag cukru pudru
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 4 białka
  • 1 łyżeczka wiśniaku
  • 1 łyżeczka cynamonu

Opis przygotowania:

Migdały obrać ze skóry i sparzyć na patelni bez tłuszczu. Sparzone zmielić na miazgę. Utrzeć czekoladę na tarce. Białka ubić na sztywną pianę dodając po trochu cukru pudru. Na końcu ubijania dodać wiśniak. Pianę połączyć z utartą czekoladą, cynamonem, migdałami i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować i foremką wycinać ciastka. Ciastka przełożyć na blachę i piec w piekarniku na małym ogniu około 25 minut. Temperatura pieczenia do 170 stopni. Podczas pieczenia sprawdzać, czy się nie przypiekają.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów