Chałwa kazachska Żumsak

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2054

Składniki:

  • 600 g maki krupczatki
  • 350 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Mąkę wsypać do odpowiedniego naczynia, lub brytfanki i uprażyć na małym ogniu na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. W drugim garnku o grubszym dnie na małym ogniu rozpuścić masło z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie wsypać do tego uprażoną mąkę. Całość dobrze wymieszać na jednolitą masę. Gotową masę przelać do płaskich foremek o grubości około 5-6 cm i ostudzić. Przestudzoną chałwę pokroić na małe kwadraty i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów