Burger z awokado, serem i burakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2559
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 2 bułki do burgerów
- 2 duże, czerwone buraki
- 2 ząbki czosnku
- 2 awokado
- 2 ogórki korniszony
- 2 pomidory
- 2 plastry sera żółtego
- 1 główka sałaty
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Buraki czerwone zalać 3 szklankami wody, ugotować ze skórą, potem odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Bułki przekroić na połówki. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Awokado obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestkę, a miąższ zmiksować mikserem. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i połączyć z mięsem mielonym. Następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, po czym dokładnie wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować płaskie kotlety i smażyć na patelni w 4 łyżkach rozgrzanego oleju na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Na liście sałaty wyłożyć plastry sera żółtego, pokrojone pomidory oraz osączone z tłuszczu smażone kotlety. Dodać do tego zmiksowane awokado i całość zawinąć sałatą. Podawać z czerwonymi burakami i korniszonami.
Komentarze (0)