Bsisa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1509

Składniki:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 3 kg przesuszonej pszenicy
  • 3 łyżeczki mielonego anyżu
  • 3 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 3 łyżeczki zmielonego majeranku
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg dobrze wysuszonej ciecierzycy
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 szklanka cukru

Opis przygotowania:

Pszenicę i ciecierzycę rozsypać na blachę do pieczenia, wstawić razem do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C i piec na złocisty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i utłuc w moździerzu na jednolitą mąkę. Suszone daktyle sparzyć wrzącą woda na sicie i dobrze zmiksować mikserem. Następnie do roztartej pszenicy z ciecierzycą wlać letnią wodę, wsypać cukier, mielone nasiona kolendry, anyż, majeranek i zmiksowane daktyle. Całość dobrze wymieszać, po czym wlać do tego oliwę z oliwek i ponownie wymieszać. Oliwę z oliwek i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć do miski i podawać do spożycia.

Komentarze (0)