Brzoskwinie z boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2246
Brzoskwinie z boczkiem
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g wędzonego boczku w plastrach
  • 3 brzoskwinie
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • szczypta soli
  • garść świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Brzoskwinie oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Następnie brzoskwinie przekroić na połówki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w ćwiartki. Pokrojone owoce razem z bazylią zawinąć plastrami boczku i przełożyć na rozgrzaną patelnię, bez tłuszczu. Wszystko zalać oliwą z oliwek, octem balsamicznym, oprószyć szczyptą soli, mielonym tymiankiem i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów