Brukselka zapiekana z szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 591
Brukselka zapiekana z szynką
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g brukselki
  • 400 g szynki konserwowej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich liści i przełożyć do rondla. Zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić i przełożyć do brytfanki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni . Po zeszkleniu wraz z tłuszczem przelać ją do brukselki w brytfance. Szynkę konserwową pokroić w dużą kostkę i dodać do całości. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Piec do chwili, aż brukselka zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów