Boyal Macher

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 517
Boyal Macher
fot. শক্তিশেল (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 4 filety z suma
  • 3 zielone papryczki chili
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na sos:
  • 2 szalotki
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka świeżo tartego imbiru
  • 1 łyżeczka zielonej pasty chili
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 szklanki wody
  • sól

Opis przygotowania:

Filety z suma oprószyć z obu stron kurkumą, szczyptą soli i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Rybę smażyć do miękkości. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i wsypać do niego kminek, dodać liść laurowy i pokrojoną drobno czerwoną papryczkę chili. Składniki te wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać szalotkę i smażyć ją do chwili, aż się zeszkli. Wtedy dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory i smażyć razem przez 1,5 minuty, po czym wsypać do tego mielony kmin rzymski, dodać starty imbir, zieloną pastę chili, całe zielone papryczki chili i dobrze wymieszać. Następnie wsypać do tego mieloną, czerwoną paprykę, garam masala i pozostałą kurkumę. Całość ponownie wymieszać i smażyć przez 30 sekund, po czym zalać to 1/2 szklanki wody wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu włożyć do tego usmażoną wcześniej rybę, nakryć wszystko pokrywką i dusić jeszcze przez 3 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)