Boyal Macher
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 517
Składniki:
- 4 filety z suma
- 3 zielone papryczki chili
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- olej do głębokiego smażenia
- Na sos:
- 2 szalotki
- 2 pomidory
- 1 łyżka świeżo tartego imbiru
- 1 łyżeczka zielonej pasty chili
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 szklanki wody
- sól
Opis przygotowania:
Filety z suma oprószyć z obu stron kurkumą, szczyptą soli i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Rybę smażyć do miękkości. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i wsypać do niego kminek, dodać liść laurowy i pokrojoną drobno czerwoną papryczkę chili. Składniki te wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać szalotkę i smażyć ją do chwili, aż się zeszkli. Wtedy dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory i smażyć razem przez 1,5 minuty, po czym wsypać do tego mielony kmin rzymski, dodać starty imbir, zieloną pastę chili, całe zielone papryczki chili i dobrze wymieszać. Następnie wsypać do tego mieloną, czerwoną paprykę, garam masala i pozostałą kurkumę. Całość ponownie wymieszać i smażyć przez 30 sekund, po czym zalać to 1/2 szklanki wody wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu włożyć do tego usmażoną wcześniej rybę, nakryć wszystko pokrywką i dusić jeszcze przez 3 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)