Barszcz czerwony z czarną fasolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2408
Barszcz czerwony z czarną fasolą
fot. wrestlingentropy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 400 g czarnej fasoli w zalewie
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 buraki czerwone
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dwa ziemniaki w mundurkach przełożyć do rondla, zalać je 3 szklankami wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez 15 minut. Po tym czasie trzymać w ciepłym, wyłączonym piekarniku do czasu ugotowania barszczu. Pozostałe 2 ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki oraz starte buraki czerwone. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, dodać do tego przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i szybko zagotować. Zagotowane składniki przelać na talerz i dodać osaczoną z zalewy czarną fasolę oraz upieczonego wcześniej ziemniaka. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów