Babka wiśniowa z orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2381
Babka wiśniowa z orzechami
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 16 ml aromatu waniliowego
  • 5 dag tłuczonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 2 łyżki mąki do obsypania formy
  • 1,5 szklanki suszonych wiśni
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • bita śmietana w sprayu

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać do miski, wlać do niej olej oraz aromat waniliowy, dodać sodę oczyszczoną, cynamon, roztrzepane jajka, cukier puder oraz sól i wyrobić ciasto. Wiśnie suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i dodać do ciasta wraz z tłumaczonymi orzechami. Wszystko dokładnie wyrobić.

Formę do pieczenia wysmarować masłem, obsypać mąką i przełożyć do niej wyrobione ciasto. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 300 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczona wyciągnąć, przestudzić i przełożyć na talerz. Na ciasto wycisnąć bitą śmietanę i udekorować wisienkami koktajlowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów