Babeczki piernikowe z masą waflową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2253
Babeczki piernikowe z masą waflową
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 gałązki świeżej mięty
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek do pieczenia
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka przypraw do pierników
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • szczypta soli
  • Masa waflowa:
  • 250 g suchych wafli
  • 100 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 3 łyżki masła

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: rodzynki oraz suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać do miski, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli i przyprawą do pierników. Wbić do tego jajka, wlać mleko oraz roztopione masło i całość dokładnie zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników dodać sparzone wcześniej rodzynki oraz żurawinę. Wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do pieczenia ciasta.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez około 20 minut. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia - należy piec je nadal). Po upieczeniu babeczki wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i wyłożyć na talerz.

Przygotować masę waflową: suche wafle przełożyć do miski i rozkruszyć je łyżką na drobne kawałeczki. Masło z miodem przełożyć do jednego rondla i postawić na małym ogniu. Dodać do tego pokruszone wafle i całość podgrzewając ogrzewać, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do upieczonych babeczek na talerzu.

Wszystko udekorować umytymi i osączonymi listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów