Babeczki piernikowe z masą waflową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2253
Składniki:
- 4 gałązki świeżej mięty
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek do pieczenia
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki rozpuszczonego masła masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka przypraw do pierników
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- szczypta soli
- Masa waflowa:
- 250 g suchych wafli
- 100 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 3 łyżki masła
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: rodzynki oraz suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać do miski, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli i przyprawą do pierników. Wbić do tego jajka, wlać mleko oraz roztopione masło i całość dokładnie zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników dodać sparzone wcześniej rodzynki oraz żurawinę. Wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanych masłem foremek do pieczenia ciasta.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez około 20 minut. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia - należy piec je nadal). Po upieczeniu babeczki wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i wyłożyć na talerz.
Przygotować masę waflową: suche wafle przełożyć do miski i rozkruszyć je łyżką na drobne kawałeczki. Masło z miodem przełożyć do jednego rondla i postawić na małym ogniu. Dodać do tego pokruszone wafle i całość podgrzewając ogrzewać, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do upieczonych babeczek na talerzu.
Wszystko udekorować umytymi i osączonymi listkami świeżej mięty.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez około 20 minut. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia - należy piec je nadal). Po upieczeniu babeczki wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i wyłożyć na talerz.
Przygotować masę waflową: suche wafle przełożyć do miski i rozkruszyć je łyżką na drobne kawałeczki. Masło z miodem przełożyć do jednego rondla i postawić na małym ogniu. Dodać do tego pokruszone wafle i całość podgrzewając ogrzewać, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do upieczonych babeczek na talerzu.
Wszystko udekorować umytymi i osączonymi listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)