Tag: odżywianie

Dlaczego warto jeść ryby?

Na polskich stołach goszczą rzadko, wypierane przez inne rodzaje mięs – a szkoda. Zapełniony różnorakimi rodzajami ryb świąteczny polski stół udowadnia, że od wieków tradycja podsuwa nam pod nos samo zdrowie! Ryby są tak cennym źródłem białka i aminokwasów, że powinniśmy spożywać je jak najczęściej. Lekarze zgodnie twierdzą, aby urozmaicić nasz jadłospis o...

Czytaj dalej

Spór o ziarna: czym są produkty pełnoziarniste dla naszego organizmu?

Żeby odpowiedzieć na pytanie o to, jaki skutek dla naszego organizmu mają pełnoziarniste treści zbóż należałoby po prostu wyeliminować ze swojej diety na jakiś czas te elementy i sprawdzić, jak organizm zareaguje na brak ziaren, głównie pszenicy. To rozstrzygnęłoby postawione w tytule pytanie. Każdy miałby swoją na to odpowiedź, tak jak każdy ma swój organizm. I nikt inny jego...

Czytaj dalej

Jedzmy kasze, bo warto!

Znane od wieków stanowiły podstawę żywieniową ludności całego świata. Często gościły na stołach ubogich, prostych ludzi, ale doceniali je także zamożni władcy – królowały w jadłospisie Kazimierza Wielkiego czy Władysława Jagiellończyka. To wszystko dzięki dużemu wyborowi gatunków oraz szerokiemu wachlarzowi sposobów przyrządzania tych ziarenek. Kasza pochodzi z...

Czytaj dalej

Właściwości siemienia lnianego

Siemię lniane nie jest szczególnie sławne na naszych kuchennych półkach. Nasiona lnu są dość niedoceniane. Wynika to głównie z niewiedzy, gdyż jest to naprawdę świetny produkt, w który każdy z nas wcześniej czy później powinien się wyposażyć. Dlaczego? Otóż siemię lniane zawiera wiele zdrowotnych właściwości i to nie tylko w dziedzinie kulinarnej! Warto...

Czytaj dalej

10 powodów, dla których warto spożywać warzywa strączkowe

Badania historyczne dowodzą, że jednym z pierwszych pokarmów ludzkości i podstawą żywieniową całego świata były nasiona roślin strączkowych. Nasiona bobu zjadano już w epoce kamienia. Niemniej ważną jest soczewica, o której to wspomniano w Piśmie Świętym, a soja traktowana przez Chińczyków za roślinę świętą spożywana jest od ponad 5 tysięcy lat. Dlaczego są tak ważne dla...

Czytaj dalej

Co jeść, aby uniknąć depresji?

Wielu z nas nie jest świadomych tego, że to co zjadamy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a przede wszystkim na samopoczucie. Niejednokrotnie produkty, które spożywamy wyczerpują nasz organizm, co może prowadzić nawet do stanów depresyjnych. Jeśli chcemy zwalczyć depresję lub po prostu jej uniknąć możemy spróbować poszukać przyczyny właśnie w naszym jadłospisie. Niekoniecznie...

Czytaj dalej

Popularne diety - na czym polegają, jakie są ich wady i zalety?

Współczesne społeczeństwo przywiązuje dużą wagę do wyglądu zewnętrznego. "Dobry" wygląd świadczy o tym jak jesteśmy postrzegani przez innych. Bycie fit nie tylko jest modne i korzystne, ale i pozwala nam czuć się młodziej i zdrowiej, przy czym podnosi samoocenę oraz kształtuje takie cechy jak cierpliwość, samozaparcie, punktualność czy asertywność. Lecz nie wszystkie diety pasują do...

Czytaj dalej

Czy płatki owsiane są energetyczne?

Czy płatki owsiane mogą dodać człowiekowi końskiej energii, która pozwoli mu przenieść górę, a potem ryknąć z jej szczytu „och, jak pięknie jest żyć!”? Nie od dzisiaj wiadomo, że tak małe płatki, które swoją prostotą wydają się pocieszne, są w gruncie rzeczy jednym z trzech najbardziej odżywczych i energetycznych produktów świata, a jak twierdzi prof. Henryk...

Czytaj dalej

Sposoby na płaski brzuch

Przechadzając się parkiem, spacerując po obrzeżach miast, czy po prostu zażywając czystego powietrza poza metropolią można zauważyć jedno szczególnie nasilające się zjawisko – ludzie uprawiają sport. Biegają, jeżdżą na rowerach czy rolkach. Nie trzeba mieć nagrody Nobla, aby uświadomić sobie, że w temacie dobrego wizerunku i smukłej sylwetki coś na przestrzeni lat się zmieniło....

Czytaj dalej

Kapusta kiszona: nic jej nie pokona!

Stara wiedźma znad rozlewiska swoimi stopami potrafiła działać na kapustę, jak Andrzej Gołota na przeciwników, z tą jednak różnicą, że ugniatana przez kobietę kapusta stawała się tym lepsza, im więcej zadawano jej ciosów. Wydawała ona z siebie kwaśne soki i w nich fermentowała, a wraz z bakteriami tworzyła świetną potrawkę leczniczą działającą w wielu kierunkach. Kapusta...

Czytaj dalej

Jak wydostać się z niesłodkiego uzależnienia od słodyczy?

Słodycze są słodkim bagienkiem, w które człowiek zapada się nie chcąc się ratować. Zamiast szukać wyjścia ze słodkiego zapadnięcia, on woli zapadać się bardziej, ręka jego nie szuka drugiej ręki, ale drugiego batonika, nie chce wolności, chce już tylko słodkości. A jednak, gdyby przyjrzeć się bliżej słodyczy zawartej w słodyczach, to rozpuści się jej wspaniałość, jak czekolada w dłoni,...

Czytaj dalej

Czy spożywanie ogórka z pomidorem jest szkodliwe?

Powiada się, że tak. Ogórki rozkładają zawartą w pomidorach witaminę C, dlatego połączone razem w sałatce greckiej, są jak miska pełna niczego. Dobry sam w sobie ogórek i pomidor spożywane jednocześnie zamieniają się wzajemnie w atrapy warzyw, gdyż ogórek niweluje wartości pomidora. Tym samym zjadamy znakomite produkty naturalne, a jednak nic wartościowego nie jemy, bo wedle...

Czytaj dalej