Kotlety z soczewicy

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 24121
Kotlety z soczewicy
fot. ilovemypit / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • kolendra w proszku
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • chili w proszku
  • sezam
  • olej

Opis przygotowania:

Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie ok. 20 minut, następnie ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i zmielić w maszynce wraz z soczewicą i czosnkiem. Do masy dodać jajko, bułkę tartą (w ilości, która odpowiednio zagęści masę) oraz przyprawy według uznania: kolendrę, kminek, sól, pieprz, chili. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej z sezamem i smażyć na oleju.

Autor: bezsens

5 komentarzy

Polecam dodać jeszcze pieczarki oraz drobno starty żółty ser.

Mam pytanie: którą soczewice wybrać? zieloną czy czerwoną. Która jest smaczniejsza? Która ma więcej składników odżywczych? Z góry dzięki za odp.

Czerwona lub zielona, jak kto woli. Ja używam czerwonej. Zielonej chyba nigdy nie jadłem, więc nie mam porównania. A co do składników odżywczych, to wydaje mi się, że są takie same lub bardzo zbliżone. ;)

Proponuję mniej czosnku, raczej skupić się na kolendrze, która pasuje tu idealnie. Zrobiłam z zielonej soczewicy, pycha!

a ja wole zieloną soczewice ; p wg mnie smakuje lepiej

Podobne przepisy