Bubble Waffle

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 12
Bubble Waffle
fot. Fasci / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 ml bitej śmietany w sprayu
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 40 ml polewy toffi
  • 2 łyżki ananasa z puszki w kostce
  • 2 łyżeczki tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju do wysmarowania gofrownicy
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Ananasa odsączyć z zalewy.

Przygotować ciasto: mąkę pszenną przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą oraz tartą gałką muszkatołową. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, natomiast żółtka przełożyć do kubka, zalać je mlekiem, ekstraktem waniliowym, roztopionym masłem i dobrze roztrzepać widelcem. Następnie przelać je do wymieszanej wcześniej mąki w misce i dodać ubitą pianę z białek. Całość zmiksować na konsystencję gęstej śmietanki, po czym wszystko przelać to na rozgrzaną i wysmarowaną olejem gofrownice bąbelkową.

Gofry smażyć na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z gofrownicy i umieścić w stożkowym stojaku lub kubku i pozostawić je, aby lekko przestygły. Po przestudzeniu do wnętrza stożka gofra nałożyć po 1 gałce loda waniliowego, dodać do tego osączone z zalewy ananasy i całość zalać bitą śmietana w sprayu. Następnie wszystko posypać połamaną na małe kawałki mleczną czekolada, tłuczonymi orzechami włoskimi i polać polewą toffi.

0 komenatrzy

Podobne przepisy