Naleśniki z dżemem truskawkowym i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 51
Naleśniki z dżemem truskawkowym i orzechami
fot. duskbabe / elements.envato.com

Składniki:

  • 200 g dżemu truskawkowego
  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju
  • Na ciasto:
  • 500 ml mleka 2%
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Wbić do tego jajka, wlać mleko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Wszystko przelać chochelką na wysmarowana olejem patelnię. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym gotowe ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz, polać dżemem truskawkowym i posypać orzechami włoskimi.

0 komenatrzy

Podobne przepisy