Frytki z sałatą i guacamole

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1435
Frytki z sałatą i guacamole
fot. Nikchick / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 ml śmietany 18%
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 główka sałaty
  • 1 cebula
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na guacamole:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego klinku
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Ziemniaki pokroić w cienkie plastry, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, wyłożyć na talerz i oprószyć szczyptą soli. Sałatę pokroić w cienkie plastry, cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Oba te składniki dodać do frytek na talerzu. Wszystko polać śmietaną.

Przygotować guacamole: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i rozgnieść je widelcem w misce. Czosnek z czerwoną cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do rozgniecionego awokado. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do całości. Następnie wsypać do tego mielony kminek, wlać oliwę z oliwek, sok z limonki, dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do małej miseczki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów