Kurczak zielony z ryżem

(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 21
Kurczak zielony z ryżem
regan76 (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu z kurczaka
  • 250 g ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 palki z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki nasion z dyni
  • 2 liście laurowe
  • 2 zielone papryki serrano
  • 2 czarne papryki
  • 1 cebula
  • 1 kg zielone pomidorków cherry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka selera

Opis przygotowania:

Warzywa opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Papryki pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Następnie udka i pałki z kurczaka przełożyć do kolejnego rondla, zalać mięso bulionem z kurczaka tak, aby nie wystawało, dodać do tego liście laurowe, obraną ze skóry oraz pokrojoną drobno cebulę i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Po ugotowaniu mięso odcedzić.

Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pestki z dyni. Pestki lekko przyrumienić, po czym dodać do nich obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, pokrojoną drobno paprykę zieloną, czarną oraz pokrojone pomidorki zielone. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać połową z gotowanego wcześniej bulionu z kurczaka i gotować przez 5 minut. Po tym czasie gotowane składniki zmiksować mikserem, włożyć do nich ugotowane mięso z kurczaka, całość doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz z ryżem. Gotową potrawę udekorować natką zielonego selera.

0 komenatrzy

Podobne przepisy