Kotlety ziemniaczane z kaszą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1167
Kotlety ziemniaczane z kaszą
fot. Deed89 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 gałązki świeżej mięty
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki suszonej mielonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Kasze bulgur opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i dodać odcedzonych ziemniaków.

Następnie rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni i wsypać do tego mieloną bazylię, kminek, ziele angielskie, miętę suszoną i majeranek. Składniki na patelni wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Dodać do nich obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę. Smażyć ją do chwili, aż się zeszkli. Wtedy całość ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków z kaszą. Wszystko dobrze ubić tłuczkiem, a następnie uformować z tego kotlety i wyłożyć na talerz.

Gotowa potrawę polać oliwą z oliwek i udekorować gałązkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów