Kurczak w sosie musztardowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1062
Kurczak w sosie musztardowym
fot. YoAmes (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka
  • 6 udek z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Kurczaka umyć, osączyć z wody i lekko go zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie wlać do tego wodę, wino wytrawne oraz dodać świeży i suszony tymianek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości mięsa. Wtedy musztardę przełożyć do kubka, dodać do niej śmietanę, dobrze rozmieszać i przelać na kurczaka na patelni. Całość dusić jeszcze przez 1,5 minuty, a po tym czasie ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów