Duxelles

wd2005

Autor:

Przepisów: 3578

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Duxelles

    Dodane przez: wd2005

    HerryLawford (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki

  • 500 g małych pieczarek
  • 250 g masła
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 garść świeżego tymianku
  • 0,5 szklanki słodkiego białego wermutu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Pieczarki umyć, osączyć z wody i obrać z błony. Następnie pokropić je w drobną kostkę. Cebule obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszony tymianek i dodać pokrojone wcześniej pieczarki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego wermut, dodać musztardę Dijon, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Wszystko ściągnąć z ognia, posypać świeżym tymiankiem i podawać do spożycia na ciepło.

0 komentarzy