Sos aioli

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 100 g zielonych oliwek w zalewie bez pestek
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 żółtka jaj
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania

Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno do miski. Potem dodać do tego 2 żółtka jaj i musztardę. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek i dobrze roztrzepać trzepaczką. Po czym wlać do tego olej i sok ze świeżo wyciśniętej cytrynu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo zmielonego pieprzu i ponownie roztrzepać trzepaczką. Po roztrzepaniu przełożyć do miski i podawać z osączonymi z zalewy zielonymi oliwkami. Gotowy sos można podawać do drobiu, mięs, wędlin, makaronów i serów.

0 komentarzy

Podobne przepisy