Carciofo alla giudia

wd2005

Autor:

Przepisów: 3580

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.
  • Carciofo alla giudia

    Dodane przez: wd2005

    Simone.lippi (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki

  • 2 karczochy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • oliwa do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania

Karczochy umyć pod bieżącą wodą, następnie pozbawić je jednej warstwy dolnych liści i obrać ze skóry ich trzpień. Cytrynę przekroić na połowę i wysmarować nią całego karczocha wraz z obranym trzpieniem. Po wysmarowaniu ostrym nożem odciąć około 2,5 cm od górnej strony karczocha i ponownie wszystko wysmarować przekrojoną cytryną. Wysmarowanego karczocha wrzucić do mocno rozgrzanej, głębokiej oliwy w rondlu i smażyć przez ok. 2 minuty. Po tym czasie karczocha wyciągnąć z oliwy, lekko przestudzić i rozłożyć go ręcznie, aby rozszerzył swoją objętość. Takiego karczocha ponownie włożyć do mocno rozgrzanej, głębokiej oliwy i smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć go łyżką cedzakową z oliwy, wyłożyć na talerz, doprawić do smaku szczyptą soli i posypać bułką tartą.

0 komentarzy