Carciofo alla giudia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 696
Carciofo alla giudia
fot. Simone.lippi (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 karczochy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • oliwa do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Karczochy umyć pod bieżącą wodą, następnie pozbawić je jednej warstwy dolnych liści i obrać ze skóry ich trzpień. Cytrynę przekroić na połowę i wysmarować nią całego karczocha wraz z obranym trzpieniem. Po wysmarowaniu ostrym nożem odciąć około 2,5 cm od górnej strony karczocha i ponownie wszystko wysmarować przekrojoną cytryną. Wysmarowanego karczocha wrzucić do mocno rozgrzanej, głębokiej oliwy w rondlu i smażyć przez ok. 2 minuty. Po tym czasie karczocha wyciągnąć z oliwy, lekko przestudzić i rozłożyć go ręcznie, aby rozszerzył swoją objętość. Takiego karczocha ponownie włożyć do mocno rozgrzanej, głębokiej oliwy i smażyć do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć go łyżką cedzakową z oliwy, wyłożyć na talerz, doprawić do smaku szczyptą soli i posypać bułką tartą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów