Tiropita

wd2005

Autor:

Przepisów: 3474

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

1 os.

Składniki

  • 500 g sera feta
  • 400 g ciasta filo
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 gałązka świeżej bazylii do dekoracji
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania

Ser feta przełożyć do miski, wbić do niego jajko, wsypać szczyptę mielonego czarnego pieprzu i dobrze rozgnieść widelcem. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą z oliwek, a potem wysmarować również ciasto filo i przełożyć je do tej blachy do pieczenia. Na wysmarowane ciasto nałożyć rozgnieciony wcześniej ser feta. Całość dobrze docisnąć do siebie i ponownie wysmarować oliwą z oliwek. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz, dobrze przestudzić i udekorować gałązką świeżej bazylii.

0 komentarzy