Tiropita

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 3496
Tiropita
fot. Tanya Bakogiannis / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 500 g sera feta
  • 400 g ciasta filo
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 gałązka świeżej bazylii do dekoracji
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ser feta przełożyć do miski, wbić do niego jajko, wsypać szczyptę mielonego czarnego pieprzu i dobrze rozgnieść widelcem. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą z oliwek, a potem wysmarować również ciasto filo i przełożyć je do tej blachy do pieczenia. Na wysmarowane ciasto nałożyć rozgnieciony wcześniej ser feta. Całość dobrze docisnąć do siebie i ponownie wysmarować oliwą z oliwek. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz, dobrze przestudzić i udekorować gałązką świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów