Galaktoboureko

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 4478
Galaktoboureko
fot. Badseed / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 500 g ciasta filo
  • Krem:
  • 600 ml mleka 2%
  • 250 g kaszy manny
  • 250 g cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 skórka z pomarańczy
  • Syrop:
  • 650 g cukru
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 laska cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier, wrzucić laskę cynamonu i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i całość gotować jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyciągnąć laskę cynamonu z gorącego syropu. Syrop pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować krem: żółtka oddzielić od białek, po czym do żółtek wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy i dobrze utrzeć trzepaczką na jednolitą masę. Natomiast białkami wysmarować całe ciasto filo i przełożyć je warstwami do blachy do pieczenia. Wysmarowane ciasto musi swobodnie wystawać poza blachę do pieczenia.

Do rondla wlać mleko, wsypać cukier i dodać do niego masło oraz skórkę z pomarańczy. Mleko ze składnikami doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wsypać do tego stopniowo kaszę mannę i mieszać cały czas drewnianą do czasu, aż kasza zacznie gęstnieć. Wtedy wlać do tego stopniowo rozmieszane żółtka z cukrem. Całość ponownie wymieszać na jednolitą, gęstą masę, a po jej powstaniu ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowane wcześniej białkami ciasto filo.

Wszystko dokładnie pozawijać wystającym z blachy ciastem, wysmarować pozostałymi białkami jaj i pokroić ostrym nożem na kwadraty. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dopóki ciasto jest gorące - polać całość przygotowanym wcześniej syropem.

Komentarze (0)