Sałatka z marchewką, soczewicą i jabłkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 146
Sałatka z marchewką, soczewicą i jabłkami
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g soczewicy
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 marchewki
  • 1 główka czerwonej sałaty
  • pęczek zielonego koperku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć do miski. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić do miski z sałatą. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do ugotowanej wcześniej soczewicy z sałatą. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w dużą kostkę i dodać do całości. Wszystko dobrze wymieszać i posypać posiekanym drobno zielonym koperkiem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy