Kasza gryczana z rodzynkami, pestkami dyni i szpinakiem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3473

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g kaszy gryczanej białej
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól

Opis przygotowania

Szpinak umyć i osączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z nadmiaru wody. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzone wcześniej rodzynki, pestki dyni i szpinak. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, tartą gałką muszkatołową i smażyć do chwili, aż szpinak się zeszkli. Wtedy ściągnąć z ognia, wymieszać z odparowaną kaszą i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy