Brukselka smażona z daltylami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 331
Brukselka smażona z daltylami
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g brukselki
  • 350 g suszonych daktyli bez pestek
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, potem przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego ugotowaną wcześniej brukselkę i sparzone daktyle. Całość oprószyć bułką tartą i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż brukselka się zarumieni. Wtedy wszystko ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy