Brukselka smażona z daltylami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g brukselki
  • 350 g suszonych daktyli bez pestek
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania

Suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, potem przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego ugotowaną wcześniej brukselkę i sparzone daktyle. Całość oprószyć bułką tartą i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż brukselka się zarumieni. Wtedy wszystko ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy