Trójkąty z ricottą i mietą

wd2005

Autor:

Przepisów: 3243

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 600 g serka ricotta
  • 400 g ciasta filo
  • 2 jajka
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • sól

Opis przygotowania

Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i pokroić je na kwadraty 15x15 cm. Świeżą miętę umyć, osączyć z wody i posiekać drobno do miski. Następnie 600 g serka ricotta wymieszać ze świeżą miętą, szczyptą soli w misce i przełożyć na talerz. Pozostałe 200 g serka ricotta przełożyć do drugiej miski, wsypać do niego szczyptę soli, suszoną mięte, tartą skórkę cytrynową i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki z suszoną miętą przełożyć na pocięte kwadraty z ciasta i całość zawinąć z trójkąty. Zawinięte przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować roztrzepanymi jajkami, po czym włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na serku ricotta ze świeżą miętą na talerzu. Wszystko posypać przyprawą garam masala.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się