Tonkatsu

wd2005

Autor:

Przepisów: 3596

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Tonkatsu

    Dodane przez: wd2005

    mdid / CC-BY 2.0

Składniki

  • 3 kotlety schabowe
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 ml sosu chili słodko-pikantnego
  • 1,5 szklanki panierki Panko
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 zielony ogórek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Kapustę białą oraz ogórka umyć i osączyć z wody. Kapustę wraz z ogórkiem zszatkować razem na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Warzywa te skropić sokiem cytrynowym, oprószyć je szczyptą soli oraz cukrem i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki odstawić na 30 minut i wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przełożyć na talerz. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać panierkę Panko. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem na grubość 1 cm, oprószyć je szczyptą soli, mielonym czarnym pieprzem i panierować je najpierw w roztrzepanych jajkach a potem w panierce. Panierowane mięso włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć je na średnim ogniu do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Przed podaniem mięso polać słodko-pikantnym sosem chili.

0 komentarzy

Podobne przepisy